Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Σοβαρά προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Μετά από δυο μήνες ακριβώς, την περιοχή μας έπληξε νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις.
Σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου συνέβησαν κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα τις....
πολύωρες διακοπές κίνησης των αυτοκινήτων.
Στο Χωριό μας στη θέση «Ψηλή Ράχη» το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε κατολίσθηση σαθρού εδάφους, βράχων και πεύκων, τα οποία πεύκα ακούμπησαν κυριολεκτικά στα σπίτια.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέφθασε άμεσα και έκοψε τα πεύκα πλην όμως η Τροχαία, καλώς έπραξε για λόγους ασφαλείας, δεν επέτρεψε τη διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο, παραπέμποντας τα, από το κέντρο της Ροδαυγής.
Αργά τη νύχτα η κατολίσθηση, που συνοδεύονταν από νέες πτώσεις πεύκων συνεχίστηκε με αποτέλεσμα τα όμβρια νερά να μην κατευθύνονται στα φρεάτια του δρόμου αλλά ανάμεσα από τα σπίτια προκαλώντας νέα μεγάλη κατολίσθηση κάτω από αυτά, αποκλείοντας τη διέλευση αυτοκινήτων και  πεζών προς το κέντρο από το πλακόστρωτο.
Μάλιστα κινδυνεύει και σπίτι αφού το έδαφος έχει ανοίξει και υποχωρεί σιγά σιγά κοντά  στα θεμέλια του.
Επίσης μετά το χώρο στάθμευσης (αποθήκες) έφραξε σωληνωτό με αποτέλεσμα τα λιμνάζοντα νερά να δημιουργούν πρόβλημα στη διέλευση των αυτοκινήτων και μεγαλύτερο στα παρακείμενα σπίτια και  χωράφια προκαλώντας και εκεί καθιζήσεις και κατολισθήσεις.
Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής η κυκλοφορία διεξάγονταν μόνο από το κέντρο Πιστιανών, Περδικάρι, κέντρο Ροδαυγής και αντίθετα. Επιχείρησε ένα μηχάνημα (τσάπα) από την Περιφ. Ενότητα Άρτας, ένα JCB και 3 φορτηγά από το Δήμο. Το βάρος έπεσε στην Περιφερειακή οδό και πριν το μεσημέρι δόθηκε στην κυκλοφορία το μισό τμήμα του πλάτους της. Η διάνοιξη της Δημοτικής οδού θα ξεκινήσει αφού γίνει αυτοψία και δοθούν οδηγίες από γεωλόγους του ΙΓΜΕ την βοήθεια, των οποίων ζήτησε ο Δήμος.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεοφάνης Κίτσος επισκέφθηκε την Δευτέρα, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου κ. Δημήτριο Μαυρογιώργο για ενημέρωση του και για λήψη οδηγιών από την Διεύθυνση. Ο κ Μαυρογιώργος, είχε εικόνα του προβλήματος και των κατολισθήσεων αφού βρέθηκε στην Ροδαυγή την Κυριακή το απόγευμα. Ήδη αποφασίστηκε αύριο Τρίτη Γεωλόγος από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας να επισκεφθεί τη Ροδαυγή με υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
Καταλυτική η προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας, των Υπαλλήλων του Δήμου και της  ΔΟΑΚ. Την παρουσία και την βοήθεια τους έδωσαν ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης , οι Αντιδήμαρχοι, ΔΕ Ξηροβουνίου κ. Θεανώ Γραμματικού και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Πανέτας.
Να επισημανθεί για άλλη μια φορά το πρόβλημα με την καθαριότητα των τριγωνικών κατά μήκος της Περιφ. Οδού από το ύψος της Αγίας Βαρβάρας μέχρι τα όρια με τη Σκούπα. Καθαρίστηκε το οδόστρωμα και οι πέτρες ξαναέπεσαν στις τριγωνικές όχι απ την απέναντι πλευρά. Έτσι τα νερά στην επόμενη βροχόπτωση θα κατευθύνονται εκτός τεχνικών και θα δημιουργούν προβλήματα σε σπίτια και χωράφια όπως έγινε και το περασμένο Σαββατοκύριακο.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: