Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Επιστολή - διαμαρτυρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής "Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ" με επιστολή του προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης  κκ Χρυσόστομο εκφράζει τη θλίψη και τη δυσαρέσκειά του για την αλλαγή χρήσης του Εκκλησιαστικού κτιρίου από Πνευματικό Κέντρο   σε....
Κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά την ολοκλήρωσης της σχετικής δημορπασίας την 25η Ιουνίου 2017.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και σε άλλους φορείς είναι η παρακάτω:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛ.  ΡΟΔΑΥΓΗΣ     Ροδαυγή  30  Ιουνίου 2017

          «Η ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» 47046      
                                                                                 Αρ. πρωτ.10
                         
                                Π Ρ Ο Σ
Τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ι.Μ. Νικοπόλεως  κ΄                  Πρεβέζης   κ.κ. Χρυσόστομο  
ΚΟΙΝ:    Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής 
                         Εφημέριο ιερέα  κ Αθανάσιο Αθανασίου
                         Πρόεδρο Τ. Κοινότητας Ροδαυγής κ. Θ. Κίτσο
                         Εφημερίδα « Ροδαυγής»  και blog Ροδαυγής   
                                                                                                            
ΘΕΜΑ:  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


                  Σεβασμιώτατε
          Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την αλλαγή χρήσης του εκκλησιαστικού κτηρίου από Πνευματικό Κέντρο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ύστερα από σχετικό διαγωνισμό την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής «Η Αγία Παρασκευή» στη συνεδρίαση της 28-6-2017, ύστερα από διαλογική συζήτηση, εκφράζει ομόφωνα τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη του Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας και την δημοπράτησή του  για  παραδοσιακό καφενείο.
 Η θέση του Πολιτιστικού Συλλόγου ανέκαθεν ήταν  να αξιοποιηθεί  το Πνευματικό Κέντρο του χωριού μας προς όφελος της τοπικής  μας κοινωνίας   και ιδιαίτερα της νεολαίας. Απώτερος  επίσης σκοπός ήταν να επέλθει εξύψωση του πολιτιστικού και πνευματικού  επιπέδου, με την δημιουργία ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων  για την διεξαγωγή  διαλέξεων, συνεδρίων, θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων εικαστικής  τέχνης, καθώς και λαογραφικών δραστηριοτήτων, αφού μέσα σ’ αυτό βρίσκονται  δυο μεγάλοι πίνακες που έχει παραχωρήσει ο Σύλλογος μας με έκθεση παλιάς φωτογραφίας από το 2004,  κατά τον εορτασμό των 200 χρόνων του Ναού της Αγίας Παρασκευής.  Ιδιαίτερα  τα τελευταία χρόνια στο χώρο αυτό πραγματοποιούνταν  πολλές δραστηριότητες  εικαστικού περιεχομένου,   όπως  και γιορτές με τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 
Το κτήριο αυτό λειτούργησε στην κατοχή ως  Δημοτικό Σχολείο και την δεκαετία του 1970  ως  Γυμνάσιο.
          Ο Πολιτιστικός Σύλλογος το 2004 υπέβαλε γραπτό αίτημα προς το  τότε Εκκλησιαστικό  Συμβούλιο  να του παραχωρηθεί η χρήση  για μια δεκαετία,  προκειμένου  το κτήριο  να  ανακαινισθεί με δικές του δαπάνες και να το λειτουργήσει ως «Πολιτιστικό Κέντρο», αλλά η απάντηση του  τότε Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου  ήταν αρνητική (προφορικά). 
          Τον Φεβρουάριο  του 2017 ο Πολιτιστικός Σύλλογος  ύστερα από αίτημα της Εκκλησίας  με  ομόφωνη απόφασή του  ενέκρινε τη  δωρεά 500 Ευρώ (με την επιφύλαξη να δοθούν και άλλα αργότερα), για την επισκευή  και συντήρηση του κτηρίου  και κύρια της σκεπής  η οποία έβαζε νερό  στο εσωτερικό  του κτηρίου  και παράλληλα να δύναται  να το χρησιμοποιεί  σε εκδηλώσεις  πολιτιστικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως γίνονταν συχνά  τον τελευταίο καιρό. Η απάντηση  του Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου  με το υπ αριθμ. 1/8-2-2017 έγγραφό του ήταν ( πέραν της αποδοχής και των ευχαριστιών)  ότι  «το Πνευματικό Κέντρο  είναι στη διάθεση  όλων των φορέων  του χωριού, πόσο μάλλον  στον Πολιτιστικό Σύλλογο, εφόσον φυσικά  η ενορία δεν έχει καμία δραστηριότητα  εκείνες τις ημέρες σ’ αυτό».  Η θέση αυτή του Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου λειτούργησε ανακουφιστικά  για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο οποίος προγραμμάτισε  κάποιες εκδηλώσεις και έκανε  παράλληλες κινήσεις για την αξιοποίησή του.
Στη συνάντηση  όλων των φορέων  της 12ης Απριλίου  2017  στη Ροδαυγή προτάθηκε να λειτουργήσει  και  ως «Κέντρο Ενημέρωσης  κ΄ Πληροφόρησης» για τον μαθητικό πληθυσμό που θα επισκέπτεται το χωριό μας.
Ο Σύλλογός μας εμφανίζει  μεγάλο πολιτιστικό έργο στο χωριό μας, με  εκδηλώσεις διαρκείς  και ποιοτικές που ξεφεύγουν από τα στενά όρια  κάνοντας γνωστό το χωριό μας σε πανελλαδικό επίπεδο, δίνοντας  βήμα  στην εθελοντική πρωτοβουλία, στην αλληλοβοήθεια, την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό, Αυτές τις αξίες πρεσβεύει ο Σύλλογός μας, και σε αυτές τις αξίες προσβλέπουμε  ως συμπαραστάτη και τον οργανισμό της Εκκλησίας.
Ως πνευματικός οργανισμός η Εκκλησία μας γνωρίζει καλύτερα  από τον καθένα  την ανάγκη ύπαρξης  εστιών πολιτισμού και γραμμάτων, ως κοιτίδες καλλιέργειας ήθους, αγάπης και ανθρωπισμού. Η απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για μετατροπή του χώρου σε εμπορικό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος  μόνο άστοχη και άκομψη μπορεί  να χαρακτηρισθεί, αφού και ο πνευματικός ορίζοντας σκοτεινιάζει και το ρητό «Δει δη χρημάτων»  θριαμβεύει.
          Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε  ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο  μπήκε στη διαδικασία δημοπράτησης  με σκοπό να στεγαστεί  παραδοσιακό  καφενείο, για να αντεπεξέλθει προφανώς  στις οικονομικές ανάγκες, παραβλέποντας όλα τα προαναφερθέντα  και μη λογίζοντας ότι η Ροδαυγή  θα στερηθεί ενός  Πνευματικού Κέντρου, με ότι αυτό θα προσέφερε στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.
          Αισθανόμαστε αδικημένοι και σίγουρα φτωχότεροι με το κλείσιμο  του μοναδικού  Πνευματικού Κέντρου του χωριού μας.
Με τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο
    Ο Πρόεδρος                   Η Γεν. Γραμματέας        Τα Μέλη
  Χρήστος  Ζ  Σταύρου     Ζωή  Π. Μπαρτζώκα     Χρυσόστ. Τσάγκας
                                                                                 Νικόλαος Σταύρος
                                                                                 Μαρία Παπαβασιλείου


Δεν υπάρχουν σχόλια: